Winterwelvaart op de Wolthuiswerf

Zaterdag 10 december is er weer een WinterWelVaart bij de Historische Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer. Het thema dit jaar is “scheepsbouw”. Langs het (oude) Winschoterdiep worden al eeuwenlang schepen gebouwd. De hier gebouwde schepen staan wereldwijd bekend om hun degelijkheid en betrouwbaarheid. Ook op het gebied van innovatieve scheepsontwerpen en emissievrije aandrijvingen loopt men voorop. Alle aspecten daarvan vind je in de stand van CIG Production (Centraalstaal), terwijl in de stand van de Stichting Zeesleepboot Holland alles is te horen en te bekijken over de betrouwbaarheid en de degelijkheid van de in 1951 in Westerbroek gebouwde bergingssleper Holland. Dat coasters en binnenvaartschepen daarnaast ook mooi kunnen zijn, bewijzen de vele tentoongestelde scheepsmodellen van de Vaargroep Ekenstein, de Vaargroep Groningen en de heren Wicher en Harrie Patje. De historie van de Veenkoloniale scheepsbouw en scheepvaart komt aan bod in de stands van het Kapiteinshuis, het Maritimes Museum uit Ost-Friesland, een maquette van de voormalige scheepswerf Voorwaarts, Steilsteven de “Groninger spits van weleer”, World Ship Society, Vereniging De Binnenvaart en Jaap Boersema. De stichting Oud Zeilend Hout, Museum De Wachter en het Groninger Schaatsmuseum laten zien hoe ze zijdelings betrokken zijn bij scheepsbouw en scheepvaart. Schepen en water zijn altijd geliefde onderwerpen voor beeldende kunstenaars. Prachtige voorbeelden daarvan zijn te vinden in de stands van Karin Broekema en Anja van Doorn.

 

Havengebeuren

 In de haven, tegenover de werf, zijn diverse producten van de werven gratis te bezichtigen. De “Gebroeders Luden”, de legendarische KNRM reddingboot van het station Oostmahorn en later Lauwersoog; de spitse praam “Familietrouw”, gebouwd in 1894 en een van de oudste nog varende monumenten; de luxemotor “Nomadisch” uit 1928 met haar unieke Nering-Bögel gloeikopmotor en in het vrachtruim een expositie van de Kunstkring Kropswolde; de luxemotor “Votum Cordis” uit 1927 en de in 1900 gebouwde zelflossende ijsselaak “Vertrouwen”.

 

Muziek

 Winterwelvaart en muziek horen bij elkaar en ook daaraan wordt de nodige aandacht geschonken. Tussen 11:00 en 13:00 uur vinden 2 optredens plaats van het Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts en de bluesband Bluesdiggers speelt in twee sessies tussen 14:00 en 17:00 uur.

 

Eten en drinken

Een bezoek aan de Winterwelvaart maakt een mens hongerig. In het Bezoekerscentrum van de werf kan men voor een gering bedrag genieten van het traditionele Captain’s Dinner en/of de al bijna legendarische Wolthuisgehaktbal, koffie, thee en dranken. Om het bezoek goed af te ronden is er de mogelijkheid een “pondje paling” te kopen, die ter plekke wordt gerookt door de ambachtelijke palingboer Jelle Dekkers uit Enkhuizen.