VRIJWILLIGER WORDEN OP DE HISTORISCHE SCHEEPSWERF WOLTHUIS

Als een belangstellende bezoeker of een toevallige passant op een willekeurige dinsdag of donderdag de hellingloods betreedt, zal hij de mensen van de vrijwilligersgroep tegenkomen. Merendeels mannen van, laten we zeggen, tussen de 45 en 75 jaar oud. Hij zal zien hoe de vrijwillige smid het smidsvuur aanjaagt, andere vrijwilligers zijn aan het boren, knippen, slijpen, zagen, lassen. Twee man zijn bezig om de lieren een opknapbeurt te geven en iemand doet wat onderhouds-klussen aan een machine.

Onder de bewonderende blik van deze bezoeker zet de afschrijver op de spantenvloer de lijnen uit voor een te restaureren historisch motorscheepje. Want wij willen de oude ambachtelijke technieken bewaren. Als waardevol cultureel erfgoed, kenmerkend voor Hoogezand en Sappemeer.

In de timmerloods wordt gepast en gemeten, gezaagd en geschaafd. De vrijwillige timmerlui zijn bezig met een bijzonder klusje, de bouw van een klokkenstoel en een collega werkt aan een naambord voor een oud schip.

Tussen al deze activiteiten door worden bezoekers door de rondleiders verwelkomd en na het vertonen van een film over de werf, volgt een rondje door de werkplaatsen en over de museumzolder.

De voertaal op de werf is naar believen Gronings en Nederlands. Tegen 10:00 uur en om half drie ‘s middags duikt de vrijwillige koffiezetter het bezoekerscentrum in en zet de koffie en de bekers klaar. Nadat hij even later met drie of vier forse halen de scheepsbel heeft geluid, lopen de werkplaatsen leeg en schuiven pakweg elf of meer vrijwilligers aan de stamtafel voor de koffie met koek. “Doar binn’n we ook wel aan tou”, roept altijd wel iemand. Een vrouwelijke vrijwilliger, die voor wat orde en regelmaat zorgt, houdt een oogje in het zeil en roept iets over voeten vegen en opruimen. Tussendoor vindt werkoverleg plaats, waarbij persoonlijke belevenissen en (andermans) eigenaardigheden worden afgewisseld met plannen, ideeën en adviezen over “wie doet wat, hoe, waar en wanneer”.

Bij het verlaten van het werfterrein blijft de belangstellende bezoeker nog even staan kijken bij de werkzaamheden op de dwarshelling.

Voor al deze en andere klussen zijn vrijwilligers nodig, die het werkende museum levendig houden.

Misschien zo gek nog niet:

VRIJWILIGER WORDEN OP DE HISTORISCHE SCHEEPSWERF WOLTHUIS”

Ook belangstelling? Bezoek, kennismaking of aanmelding op dinsdag en donderdag, tussen 09:00 en 16:00 uur. Vragen naar Govert Tukker of Geert Smalbil.

Stichting Historische Scheepswerf Hoogezand-Sappemeer.                                                                                                                                                                                                           

Secr.: Jan Sangerslaan 14, Hoogezand – Werfadres: Noorderstraat 308, Sappemeer.

Telefoon 06 23459827 – E-mail: info@historischescheepswerf.nl

Website: www.historischescheepswerf.nl